EMC shielding: vele gezichten, uiteindelijk een enkel vergezicht

Een EMC shield kan vele vormen aannemen, letterlijk eigenlijk elke vorm. Maar de materiaalkeuze voor een EMC shield is ook een variabel punt. Wordt het een metalen afscherming of een geleidende coating? Is er nog een andere (midden-)weg?

Een EMC shield is per saldo geen eenduidig begrip. Daar komt bij dat steeds tot het uiterste moet worden gegaan om kosten te besparen, zeker in deze tijd. Een minimale ‘footprint’ van een EMC shield met een maximale afscherming tegen EMI: dat is de uitdaging.

Een dergelijke uitdaging ligt op het pad van de fabrikant die elektronische producten op de markt brengt. Het ligt echter niet langer meer alleen op zijn pad. De mogelijkheden aangaande EMC en EMI zijn de laatste jaren zo toegenomen dat er eigenlijk een ‘expertisecentrum’ nodig is om meer aan de weet te kunnen komen over EMI-afscherming dan alleen ‘EMC shielding’.

Een EMC/EMI-expert die alle benodigde afschermingsmethodieken met en tegen elkaar kan afwegen, is Eemccoimex uit Lelystad. Dit bedrijf heeft niet alleen technieken voor EMC shields in huis, maar kan ook filters of absorbers ter overweging geven.

Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden, zeker ook op het gebied van kostenbeperkingen bij EMI, verdient het een overweging om het contactformulier van Eemccoimex in te vullen.