Het ene EMI shield is het andere niet – is dat jammer?

Wie EMC of EMI zegt, zegt shielding. Een EMI shield is een van oudsher passende oplossing in de strijd tegen elektromagnetische interferentie.

EMI shielding is echter niet de enige oplossing. Absorbers en filters vormen ook een uitstekende verdedigingslinie, al dan niet in aanvulling op een EMI shield.

Nu gewicht en prijs een steeds nadrukkelijker rol opeisen in de hang naar steeds compactere elektronische producten, is het goed alle mogelijkheden te verkennen om EMI te onderdrukken.

Die zoektocht valt uiteen in allerlei aparte afwegingen. Niet alleen is er de afweging tussen afschermingsmethoden als shielding, filtering en absorbing. Ook binnen het gebied van shielding doen zich allerlei keuzemomenten voor om een EMI shield te bouwen. Die keuze gaat zelfs verder dan de uiterlijke vormen van de afscherming. Een metalen afbakening kan een effectief EMI shield opleveren, maar een geleidende coating kan die shielding wellicht net zo goed bewerkstelligen.

Om EMI in zijn volledigheid te benaderen zijn tegenwoordig experts nodig. Een fabrikant van elektronische en/of elektrotechnische producten beschikt uiteraard over zijn eigen expertise. Echter: zowel de complexiteit van producten als het toegenomen aantal afschermingsmethoden vragen bij voorkeur om externe expertise.

Een bedrijf dat die externe expertise kan leveren is Eemccoimex. Eemccoimex wil eerst goede voorlichting bieden over alle passende EMI opties alvorens een (eigen) productenpakket ter overweging te geven. Het contactformulier van het bedrijf is in ieder geval een overweging waard.